Vilt och vägar

Det sker mycket viltolyckor efter våra vägar och trots att det sitter viltstaket efter många av de större vägarna fylls dessa under sommarkvällar med påkörda rävar och grävligar. Viltet har sina vandringsstråk och dessa korsas allt som ofta av vägar. När vi bilister skall skyddas byggs det staket för att hålla borta viltet men ingen tänker på att det kan vara en naturlig viltpassage där. Pratas det om att göra viltpassager så kommer alltid kostnaden in i bilden och genast blev det för dyrt. Nu läser jag en mycket intressant artikel där vildsvinen använder vanliga vägtrummar som passage under vägarna, räven och grävlingen gör garanterat redan detta. Det kanske är enklare än vad väg byggarna tror att skapa viltpassager.
Läs denna intressant artikel på jakt & jägares webb.


Björnspår

Björnspår på skogsvägen
Var här om dagen lång uppe på Orsa finnmark med en grupp och åkte fyrhjuling. Efter en skogsväg som precis tinat upp, fann vi dessa spår av en "hygglig" björn som följt vägen ca 3 km till en vändplan där den sedan fortsatt sin vandring ut över ett hygge. Nu vaknar allt i naturen upp efter en lång och snörik vinter. Jag hoppas björnen får en bra sommar. Själv började jag genast längta till den 21 augusti och björnjaktspremiären.
 

En dåres verk!

Då har tv3´s efterlyst tagit upp fallet med förgiftade älgkadaver i Dalarna. Avsikten är enligt polis att förgifta vargar genom att lägga ut förgiftade köttbullar och korvar intill vargslagna älgar. Efterlyst beskrivar området Furudal i Rättvikskommun som ett laglöst land där några personer åker runt och förgiftar älgkadaver och hotar alla som något vet till tystnad, om så är fallet är detta inte acceptabelt. Jag är tveksam till mycket kring detta och är lika glad som alla andra om detta klaras upp då vi aldrig kan acceptera att något lägger ut gift i skogarna. Att jägare pekas ut gör mig faktisk riktigt upprörd då inga uppgifter finns om vem/vilka som ligger bakom finns.
Hoppas detta klaras upp snarast och att gärningsmännen grips, det är mycket intressant att få veta vem/vilka och med vilkket motiv dessa dåd utförts.

Vargvänner motarbetar

I Gävleborg provade länsstyrelsen att lägga ut uppgifter via webben om hur vargarna rörde sig inom ett vargrevir. Ett mycket bra initiativ för att på ett enkelt sätt informera, bland annat jägare om vargarnas positioner. Självklart gillades inte detta av ”vargvänner”. En medlem i nätverket för varg, boende i Skåne polisanmälde tjänstemännen på länsstyrelsen.

Av någon anledning vill inte sk. vargvänner att det ska fungera med rovdjur och jakt i våra skogar. Istället väljer man att polisanmäla och hänvisa till sekretessen för utrotningshotade djur. Det är extra tråkigt att detta sker då myndigheterna och deras personal försöker att hitta lösningar på det problem, som framför allt vargen skapar för jakten med löshund. Jag tror inte att det är vargen dessa ”rovdjurs organisationer” värnar i första hand utan ett hat och en vilja att stoppa jakt är det som driver dessa organisationer.  


Våren är här!

Nu är våren här, ett säker vårtecken är att björnarna nu börjat vakna upp. Fortfarande ligger snön ganska djup inne i skogarna, men värmen och snösmältningen har väckt upp björnarna, som i sina försök att hitta föda nu gärna tar en enkel och lätt väg att vandra. Tyvärr råkar det allt för ofta vara järnvägsspår. Det har redan rapporteras in några tågdödade björnar.
Men visst är det härligt att skogen åter fylls av fågelkvitter och spirande skott. Bara isarna börjar ge med sig och försvinna, smyger jag mig ut till ett lämpligt vattendrag för att njuta av vårskogens alla ljud och vaka på bäver.

RSS 2.0