årets sista klövvilt, tackjakt. Dr

MMS

årets sista klövvilt, tackjakt. Drev i första sen ska jag passa!


Torvmyren i vinter skrud, 2 dm nysnö och

MMS

Torvmyren i vinter skrud, 2 dm nysnö och ett nattspår efter räven. Stövaren far runt men ännu inget upptag.


Nysnö!

Snön vräker ner eller gjorde iallfall igår, idag faller den lite lättare. 2,5 decimeter under gårdagen och natten gjorde att jag valde snöskottning idag, nu när jag tittar ut genom fönstret ser jag att det fortsätter att falla blötsnö. Väder rapporten säger att det skall fortsätt snöa under dagen men morgondagen lovar uppehåll så imorgon blir det till att leta rävspår att sätta stövaren på!
Var ute igår mitt i snöstormen och jagade med tax/drevern, det visade sig idag att det troligtvis var sista dagen med rådjursdrivare iallfall på hemma marken. Känns extra bra att den dagen avslutades med att jaktgästen som var med fick skjuta en killing på drev.


Varg på granngården

Lördag den 17/1 sitter mina föräldrars granne och tittar på tv när en av hennes hundar börjar skälla hysteriskt, när hon tittar ut kommer en varg och går efter vägen och viker in på gårdsplanen genom grinhålet. Hon öppnar dörren när vargen står på gårdsplanen, den viker på huvudet och tittar, sedan vandrar den lungt vidare över en sommarstugetomt och vidare ner mot mina föräldrars gård.
Känns olustigt när vargen börjar gå genom gårdarna. Den här vargen har vi sett spår av hela vinter och vid några tillfällen har de varit två, tidigare har de/den rört sig i ytterkanten av byarna men nu verkar den följt med rådjuren in bland gårdar och hus.

lyckat eftersök, 20 meter!

MMS

lyckat eftersök, 20 meter!


stor jakt idag, min tur att sitta

MMS

stor jakt idag, min tur att sitta pass.


rävvak, dax att gå ut, kanske det

MMS

rävvak, dax att gå ut, kanske det blir en ikväll.


Viltparad efter dagens jakt, gick drev i

MMS

Viltparad efter dagens jakt, gick drev idag.


Hatet mot jägare!

I Falukuriren har man Torsdagen den 15 januari publicerat inlägg på sin egen webbdiskussions fråga "Har vildsinen blivit för tama", publicerat följande inlägg:
 Hur många vildsvin blir trafikdödade varje år och hur många jakthundar blir trafikdödade, vilken ras ska vi skjuta av först?
Att mata vildsvin är ju fel. Jag tycker att vi matar jägarna istället, så får vi bort dem från skogarna för det är ju bevisat att det är jägarna som står för obalansen i skogen med sin både lagliga och olagliga jakt.

Att insändaren bara har ett hat mot jakt och jägare samt saknar relevant kunskap i ämnet är lätt att förstå när man läser inlägget, men att tidningen väljer att publicera ett sådant inlägg är helt oförståligt!

Skitväder = bra jakt

5 plusgrader och blåsigt värre, vilka kontraster det blir ibland, för bara några dagar sedan var det för kallt att jaga minus 28 grader på jaktmarken. Passade på att ge mig ut på rådjursjakt med tax/drevern, denna vädermässiga skitdag. Tulo sökte ut lite dåligt, var nog lite stel efter en riktigt långkörare för två dagar sedan. Upptaget kom och det började bukta fint redan från start, under 1,5 timme gick det runt på ett område inte större än 300x500 meter. Tvyärr gick djuret alldrig i pass, var bara sjukt nära vid ett flertal tillfällen. Tappet kom när rådjuret snurrat runt i samma tätning för typ 20:e gången och spårlöporna blev för många. Nytt släpp och upptag omgående, tyvärr gick detta djur ut ur markerna direkt och började sedan bukta mycket fint på fel marker.
Jag har under denna säsong har mycket fina drev när det är absolut skitväder, gärna regn och elände. Jag tror att djuren buktar bättre när vädret "lägger" locket på, så att övriga ljud hörs mycket dåligt.

Nya jakthundar

Med jämna mellan rum dyker det upp någon ny jakthunds ras i Sverige oftast i samband med att jakt blir lovlig på tidigare fredat vilt eller när en viltstam ökar kraftigt och därmed jakten på detta vilt. Den senaste i raden av ”nya” raser som snabbt blivit populära för sina egenskaper är Plotthunden, en nordamerikans björnspecialist.

Tyvärr uppstår det alltid samma problem när nya raser dyker upp i svenska skogar, det dyker lika snabbt upp lycksökare som kör igång avel på allt material av rasen, tveksamma egenskaper hos en individ blundar man för – den är ju av rätt ras! Vi har tidigare sett detta på flera raser som introducerats i de Svenska jaktmarkerna, Laikan, Slovensky kopov, basset raserna bla.

Nu är det inte så att jag är emot nya hundraser, nej snarare tvärt om. Nya raser tillför oftast nya sätt att jaga våra olika vilt. Den första importen av rasen är väl utvald av en entusiastisk jägare som upptäckt och utforskat denna ras, den gör entré i svenska skogar och visar fantastiska egenskaper och hyllas för dessa. Intresset för den nya rasen blir enormt och importörerna blir fler. Det är här problemet uppstår, nu ska det fram nya hundar och valpkullar planeras medan köparna står i kö. Avel inriktar sig mest på att få fram valpar av aktuell ras inte vad som pressteras i skogen och helt plötsligt börjar det dyka upp helt odugliga eller i bästa fall halv okej hundar av rasen allt på grund av oseriösa uppfödare som ser en chans att tjäna en slant på denna nya ras. Idag vet vi att Laikan är en god allround hund med super fina ståndegenskaper men vi vet också att det finns odugliga jakthundar inom rasen precis som inom de redan etablerade raserna i den Svenska jakten. Bara för att det är en ny ras innebär inte detta att alla individer har de jaktegenskaper den från början importerades för. Låt oss hoppas och tro att Plotten skall klara sig från detta öde, men tyvärr verkar karusellen redan vara igång även med denna ras. 


Jaktstugan i vacker vinter skrud, tyvärr

MMS

Jaktstugan i vacker vinter skrud, tyvärr ingen mickel på benen denna dag.


Skyddsjakt

Detta stod att läsa på dalarnastidningar.se idag onsdag 7 januari

Selja-Långlets viltvårdsområde i Mora kommun ansöker hos Naturvårdsverket om att få skjuta två vargar.
Enligt ansökan har två till tre vargar sedan ett par veckor före jul "helt ogenerat vistats inne i byarna, slagit ett antal rådjur och allmänt skapat ett oerhört otryggt tillstånd för ortsbefolkningen".
Företrädarna för viltvårdsföreningen skriver att många knappt vågar gå ut på en kvällspromenad eller låta barnen vistas utomhus på samma sätt som tidigare. "Något som gör att allt fler uttrycker sin avsky och oro". Selja-Långlets viltvårdsområde ansöker därför om tillstånd att skyddsjaga två vargar.

Hittills har länsstyrelsen spårat en varg i det aktuella området som inte är något känt vargrevir.
- Vi kommer att undersöka om det finns fler vargar, säger Lena Berg, länsstyrelsen.

Kommentar:
Jag som trodde att dom hade koll på vargarna, det är iallfall vad som säger om man frågar. Ljuger forskarna om kontrollen på vargen är det samma visa som med björnen?


Lögner om vargens genetiska status

vintervarg
Hur länge skall vargens dåliga genetiska status vara ett slaggs "skydd" för att inte inför jakt? I flera år har diskussionerna kring vargstammen bara handlat om den dåliga genetiska statusen på våra vargar, om den är så dålig hur har då stammen kunnat växa från 2 st vargar till långt över 200 st. Olov Lidberg, vargforskaren har alltid sagt att det räcker med EN ny varghane så klarar stammen sig genetiskt. Precis detta har hänt och utan hjälp av inplantering har en varghane kommit in och lämnat avkommor i den "Svenska" vargstammen, men ändå så står vargvänner, forskare och vår kära miljöminister och surrar om den dåliga genetiska statusen. Lidberg sa efter att det konstaterat att det kommit in en ny varghane att nu har stammen fått en genetisk respit på 20 - 50 år, så varför älta detta argument mer. Sluta pratat genetiskt sårbar vargstam i Sverige, den växer och frodas som aldrig förr.

Rävstövare på G

Idag var det äntligen nysnö och ett perfekt jakt väder, mot skogen i tidig morgonstund med stövaren i bagaget. Obbe och hans bror Oryx, smålandsstövare i injagnings läge 7 månader gammla. Jag och Markus söker av var sin väg på jaktmarken och vi finner båda två färska spår efter räv, vi släpper båda samtidigt på respektive spår - UPPTAG!
Obbe driver fint i ca 40 minuter utan att jag kommer i närheten av ett trevligt böljande drev, tills räven går sina egna spår och Obbe tappar kontrollen han återväder till upptagsplatsen och jag är rätt nöjd - Första rävdrevet. Oryx har fått lite mer skogsträning och driver runt räven för fullt så jag skyndar dit för att hjälpa till med passandet. Oryx driver räven fint och böljande som närmast var det 50 meter från mig, stog i fel rågång!
Härlig dag med snö, minus 7 och hundskall!

RSS 2.0