Älgen = Turism

Läste i morgontidningen att visit Sweden gjort en undersökning vad utländska turister förknippar Sverige med, Landskapet och naturen var det som de flesta länders invånare rankade högst, även blondiner var med hos de flesta. Men Tyskarna har fortfarande älgen på sin topp 5 lista, faktiskt det enda enskilda djuret som var med. Detta visar bara på hur viktig var natur är och framför allt det kulturlandskap som vi genom generationer av jordbruk och industrialism skapat. Ska vi värna om en specifik djurart så visar ju detta på att älgen är viktigast.
Så alla jägare och skogsbolag, det är vikigt att vi förvaltar vår älgstam så att den är stor och kraftfull. Älgen är för Svensk ekonomi viktigare än vi Svenskar anar, den har ett jaktligt mycket stort värde, köttet ett kanske större värde då det är både ekologiskt och miljövänligt och glöm inte det turistiska värdet.


Åter varg i Norrtälje

Läser att det har kommit ännu en varg till Norrtäljetrakten, om jag inte har fel är det tredje gången som varg vandrat till dessa trakter. Tidigare har vargen ganska så omgående skjutits bort efter att den tagit får och visat sig bland bebyggelse. Denna gång blir det värre då vargen kommer från Galven och är en avkomma från den invandrande Pessinkivargen, synd bara att man varit snabb och skjutit bort tidigare vargar i området. Jag vill minnas att den senaste varg som vistades i området var en tik......skit också, här hade det kunna bildats ett mycket viktigt revir.
Jag vet att området fått en starkt ökad lodjursstam de sista åren och att björn sporadiskt visar sig i trakterna, norra Stockholm är verkligen rovdjurens framryckningsfront, inte så konstigt kanske då det finns mat i stora mängder.


Varför jaga!

Hittade en länk tillen mycket intressant film som förklarar varför vi jagar.
Det är inte alltid enkelt att förklara varför vi jagar, iallfall för de som är "tvär vrånga" mot jakten. Denna film kan i alla fall ge lite hjälp att finna de rätta argumenten.
Filmen

Dubbelt så många jägare!

Tidningen jakt & jägare publicerar på sin webbupplaga en artikel där SIFO grjort en undersökning som visar att i själva verket är vi över 550 000 jägare i Sverige, men bara 265 000 löser det statliga jaktkortet.
Hoppsan helt plötsligt blev antalet jägare dubbelt  så många och motsvarar 5 % av landets befolkning. Tillräckligt många för att komma in i Riksdagen om alla skulle rösta på ett och samma "jägarpartiet".

Läs artikeln

Fällor för Vildsvin

Naturvårdsverket inleder nu tester av fällor för fångs av vildsvin, försöken skall pågå 1 år som om ett år kan det tänkas att det finns typgodkända fällor för fångst av vildsvin på marknaden.
Mer information från naturvårdsverket här
Min egen reflektion kring detta med fångs av vilsvin är hur det kan komma sig att man testar för att ta fram fällor för fångst av ett flocklevande djur, då fällfångs av tex. lodjur knappt tillåts. Vad är det som gör lodjuret mer känsligt att fånga i fälla än vildsvinet?

RSS 2.0