Björnjakt, årets tilldelning

Björn jaktens tilldelning är nu klar inför hösten, en hygglig ökning av tilldelningen men samtidigt inte ens i närheten av önskemålet från jägarorganisationerna. Naturvårdsverket beslutade om 233 björnar jägarorganisationerna ville ha 328. Beräkningar visar att den Svenska björnstammen består av ca 3 000 individer och bara i Jämtland finns ca 1 000 björnar dvs. hela den Svenska minsta nivån för stammen. Nog är det en snål tilldelning, nu när jakten börjar bli intressant och får ett för samhället ekonomiskt värde borde tilldelningen ökas.

Efter de senaste årens olyckor där björn anfallit och även dödat människor känns det än mer konstigt att det inte kommer förslag och åtgärder inom de områden där björnstammen är extremt stor. Tilldelningen måste öka och framförallt borde tilldelningen ske kommunvis inte som nu med hela län som områden, björnstammen är stor i Sverige.

Debatten om hur och vilka hundar som används vid björnjakter har satt fart under sommaren, i nästa inlägg ska jag tycka till i denna fråga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0