Nyårslöfte från en Jägare

Har haft lite paus från bloggen under några dagar, för jakt kan man hoppas! Tvyärr har jakt dagarna varit få dessa mellandagar som för många jägare är klassiska jaktdagar, han dock med att få ett av årets bästa drev med tax/drevern buktade inom hörhåll i två timmar utan att vi kom åt att skjuta - får skylla på den knarrande snön under skorna.
Nu är det dax att avlägga nyårslöftet och som jägare är löftet ganska enkelt:
- Jag lovar att jaga så mycket jag bara kan under 2009!

Viltpaté


500g viltfärs
2 dl buljong
1 gul lök
200g leverpastej
svartpeppar och salt
timjan
200g svamp
2msk vetemjöl
2 ägg

Blanda färsen med kryddorna, den finhackade löken och leverpastejen.
Blanda därefter i äggen och buljongen. Blanda väl. Rör sedan ner mjölet.
Fyll terrinformar med smeten och grädda ca 1 timme i ugn på 175°.

Positiva beslut för jakten

Regeringen verkar ha tagit till sig lite fakta i jaktfrågor och börjar fatta beslut i rätt riktning. De sista dagarna har det ramlat ner några positiva besked för oss jägare, senast igår torsdag 18 januari kom två stycken beslut vi länge väntat på.
1. Utredning om vargjakt, den kommenterade jag redan igår.
2. Slopa Kemi-förslget om en straffskatt på bly ammunition, regeringen vill istället att användandet av bly ammunition skall minska på frivillig väg.
3. Från och med 1 februari blir det tillåtet att använda belysning för jakt vid åtelplats på vildsvin.
Bra att regeringen tar initiativ till att fatta beslut i rätt riktning för bättre möjligheter till säkrare och humanare jaktutövning. De tre beslut som kommit nu är för många jägare beslut som skulle fattas mycket tidigare, men vi får kanske vara glada att de kom i all fall.
Finns all anledning att bevaka och återkomma i dessa frågor.


Miljöministerna om vargläget.

Miljöminister Carlgren kallade idag till presskonferens, där talade han om att etappmålet för vargstammen nu var uppnått och han han i och med detta ger naturvårdsverket i uppdrag att titta på möjligheten till en ”strikt och begränsad jakt” på varg och även järv samt hur vargstammens genetiska bevarande status skall öka. Naturvårdsverket får till den 15 februari på sig att lämna förslag på detta. Carlgren säger även att med en stark genetisk bevarandestatus på vargstammen kanske det inte behöver vara så stort antal vargar dvs. Carlgren vill helt enkelt veta hur en inplantering skall gå till och hur stor vargstammen behöver vara med inplantering som hjälp för att öka den genetiska bevarande statusen.

Regeringen vill ha dessa underlag för att senare under våren kunna lägga en ny proposition om en ”förändrad förvaltning av rovdjuren”.

Sammanfattar man detta så blir det ingen vargjakt denna vinter och att det viktiga blir hur vi på konstgjord väg skall kunna behålla en vargstam i Sverige dvs. genom inplantering.

- Ja Ja, nu har man i alla fall börjat utreda varg situationen i Sverige!

se pressinformationen här


Miljömärk jägarna!

Funderar kring detta med miljöpåverkan och inser att jag och mina jägarvänner borde vara moder Sveas miljövänligaste invånare! Hur kan vi vara det, tja ganska enkelt den största delen av den mat vi äter har inte påverkat miljön. Älgen, rådjuren och alla de andra av skogens invånare tassar försiktigt kring och mumsar av det goda som marken låter växa upp, under helt lugna former skjuts dom av en jägare som bärgar hem detta av naturen uppfödda kött. Jägaren befinner sig i naturen för rekreation, motion och införskaffande av basvaran i hushållets kosthållning, det ypperliga viltköttet. Det enda orosmolnet på jägarens miljövänliga stig är transporten till och från jaktmarken, dock bör den inte på något vis överstiga en normal Svenssons bil resande i sitt hobbyutövande.

- Ja men blyammunitionen då, säger vän av ordning. Tja ganska, enkelt, det har ännu inte kunnats bevisa att bly i fast form skulle vara skadlig eller orsaka skada i naturen.


Joakims veterinärfond

Har följt med i ”debatten” kring åttaåriga Joakims initiativ att starta en insamling för veterinärkostnaden till den vargskadade stövaren Lie. Lie skadades i en vargattack utan för Orsa i slutet av november, ägaren som är pensionär blir tvungen att ta ett lån för att ha råd att lösa ut sin hund från djursjukhuset.

Det är tragiskt att läsa alla dessa kommentarer och inlägg om Joakims driftiga initiativ, av någon sjuk anledning har detta blivit en del av vargdebatten, jag tror Joakim gör detta för att han känner för hunden Lie och inget annat. Istället för att debattera borde Joakims fantastiska drivkraft och engagemang hyllas, det är inte saken som är det viktiga det är handlingen.

Jag gillar initiativ förmågan hos denna unga grabb och ger därför mitt bidrag, till Joakims veterinärfond, bankgiro 356- 7757, swedbank.

 

Vill ni läsa mer om "snacket" kring detta, läs då kommentarena till artiklarna på jakt & jägare.


VargObs

Vargobs!

Den 19 november startade en privatperson det som myndigheter och rovdjursexpertis inte lyckas med! Jägare och fäbod brukare har länge önskat få ett rapporterings / varningssystem för framför allt vargen, myndigheterna har som bäst lyckats prestera vargtelefonen som fungerade ett kort tag på vissa platser men nu är helt borta.

Nu har alltså en privatperson startat genom egen finansiering, vargobs.se en informationskanal med inrapporteringsfunktioner och varningsfunktioner. Lika enkel som genial, det bygger nämligen på att de som vistas i skog och mark rapporterar in obs och sedan när dessa verifierats skickas varningar ut via sms. Oberoende och öppen för alla, det är bara att anmäla sig.

 

Fakta om vargobs.se

Start 19 november 2008

Genomsnitt 2100 unika besökare per dag

Genomsnitt 127000 sidvisningar per dag

10000 anslutna till SMS-Tjänst

På 2 dagar har det ringt in ca 7200 samtal till vargtelefonen


Jakt på jobbet!

Idag har jag jakt från kontorsstolen, ok inte riktigt jakt men ändå en upplevelse av jakt. Jag lånade nämligen ut tax/drevern till en kompis idag, och nu kommer sms:en inrullande med jämna mellan rum.

- Upptaget har kommit och det buktar väldigt fin, ännu inget skjutläge men drevdjuret har varit synligt. Känns faktiskt riktigt roligt att jobba denna morgon, inget är väl skönare än vetskapen om att hunden är där ute och ger en jägare en kanon upplevelse!


Spårsnö

När det blir vitt på backen och skogens alla spår blir synliga för oss människor dyker helt plötsligt suget upp, att jaga rovvilt. Dessa skogens ”snipers” som aldrig syns men så fort snön landat avslöjar avtrycken deras vägar. Själv ska jag nu ut och börja spåra med stövaren som börjar bli mogen att tas i träning.

För er som saknar inspiration vill jag tipsa om en webbsida av några riktiga rovdjursfantaster samt den kommande filmen Svensk lodjursjakt 1. Kolla in trailern, jag kunde inte låta bli att boka mig för ett exemplar – Hoppas den kommer snart!

Svensk Lodjursjakt 1

Rovdjursjakt.com


Testat Garmin Astro Nordic

Nu har jag jagat några gånger med min nya ”Nordic”. Är imponerad av hur bra grejerna funkar på korta avstånd, det är just där problemet finns med Nordic. Fösta gångerna tappade jag hunden redan vid 500 meter! Efter att ha ändrat kanal på hundenheten blev det bättre och 1,7 km är det längsta avståndet jag haft sedan dess utan att tappa kontakten. Extremt enkelt och smidigt att använda under jakten. Den har också många olika funktioner kanske lite för mycket, och tar lite tid att lära sig men igengälld får man en mångsidig gps. Jag har några saker att klaga på, det första är alla funktioner som kan ge den som inte är teknikintresserad huvudvärk innan man får igång grejerna. Sedan var det hundhalsbandet, stort och tungt i mitt tycke, jag har kört det på tax/drevern och tycker att det är på gränsen till för stort på stövaren känns det dock helt ok. Helhets intrycket är i alla fall att Garmin Astro Nordic 220 är det bästa som hänt hundpejlandet. Nu blir det nästan för enkelt att hitta generalpassen!


RSS 2.0