Tjuvjakt

Läser i lokaltidning att det hittats en slaktplats efter en tjuvskjuten älgko och i området runt slaktplatsen irrar två kalvar omkring. Hur tänker man när man begår denna handling? Kan det verkligen vara jägare som gör en sådan sak? Nej, självklart är det inte jägare i alla fall inte seriösa, personerna i frågan har med säkerhet vapenlicens och ett för ändamålet avsett vapen och kanske till och med en jägarexamen, men några jägare är de då inte.

Att skjuta bort en ko för sina kalvar och att göra det när kalvarna inte har en möjlighet att klara sig själva är inte en jägarmässig handling och att göra den under icke lovlig tid är rent förkastligt. Säker gör dessa förbrytare sig några tusenlappar på att sälja köttet till någon oseriös uppköpare, tyvärr.


Björnjakt, årets tilldelning

Björn jaktens tilldelning är nu klar inför hösten, en hygglig ökning av tilldelningen men samtidigt inte ens i närheten av önskemålet från jägarorganisationerna. Naturvårdsverket beslutade om 233 björnar jägarorganisationerna ville ha 328. Beräkningar visar att den Svenska björnstammen består av ca 3 000 individer och bara i Jämtland finns ca 1 000 björnar dvs. hela den Svenska minsta nivån för stammen. Nog är det en snål tilldelning, nu när jakten börjar bli intressant och får ett för samhället ekonomiskt värde borde tilldelningen ökas.

Efter de senaste årens olyckor där björn anfallit och även dödat människor känns det än mer konstigt att det inte kommer förslag och åtgärder inom de områden där björnstammen är extremt stor. Tilldelningen måste öka och framförallt borde tilldelningen ske kommunvis inte som nu med hela län som områden, björnstammen är stor i Sverige.

Debatten om hur och vilka hundar som används vid björnjakter har satt fart under sommaren, i nästa inlägg ska jag tycka till i denna fråga.


Välkommen till jakt bloggen!

Denna blogg skall handla om jakt, i alla fall till största delen. Jakt betyder mycket för många människor och det finns nog lika många tankar och åsikter om jakt som det finns människor, här kommer jag att uttrycka mina tankar och åsikter om jakt, natur, djurliv och jakthundar.

Jag hävdar bestämt att vilt är det miljövänligaste vi kan duka upp på våra bord. Jakten borde lyftas fram som något positivt i miljödebatten.


RSS 2.0