Hjälp viltet!

Ännu vill inte vintern ge upp, nu behöver viltet som mest hjälp att få föda. Nu är den tid på året som kanske är den viktigaste då vi ska hjälpa viltet med olika typer av stödutfodring. Värmen har varit framme och pressat ihop snödjupet, men nätterna har varit kalla och frusit ihop snön till en hård yta som framför allt rådjuren har mycket svårt att komma igenom. Det viktiga är att vi nu inte avbryter den utfodring som påbörjades i december med pellets eller hö, men det är också viktigt att inte börja utfodra för häftigt om fodring inte skett under vintern. Har ingen utfodring skett under vintern är det en mycket försiktig hjälp som skall till, att fälla sly eller ploga bort snö i strängar på någon vall är alldels utmärkta hjälpinsattser för vinter trötta klövvilt. Vid min foderautomat med pellets har djuren gått hela vintern och där fortsätter jag fram till maskrosens blad dyker upp på åkrarna och björken fått musöron. Hemma i trädgården har jag börjat klippa ner äppelträden, vilket rådjuren gillar, de små toppknopparna är viktiga näringskällor.

Rapporterings bekymmer!

Länstyrelsen har fått bekymmer, rapporteringssystemet måste ses över! Det är kommentaren från länstyrelsen när sammanfattningen av lodjursjakten i Dalarnaslän visade 21 skjutna på en tilldelning av 17.......en överskjutning 4 djur.
Att det finns gott om lodjur och lite spårsnö sätter fart på jaktresultatet verkar inte länstyrelsen uppfattat, nej det är rapporteringssystemet som inte är bra. Skönt iallafall att länstyrelsen inte anklagar jägarna för att gjort fel vilket annars är vanligt när myndigheter försvarar sig i jaktfrågorna.
Nu har jag tjatat lodjur i flera inlägg, men nu får det vara slut på katt snacket. Fortfarande har vi några dagar kvar av rävjakten sedan blir det lite paus fram till islossning och bäversmyg!

Lodjurens fiende nr:1

Måste vara nysnö som är det värsta ett lodjur vet, iallafall när det är jaktsäsong! I morse föll det blöt snö över Dalarna och direkt fälldes alla djur som återstod på licensen inklusive 2 stycken överskjutningar på det södra området. Det norra området av Dalarna dvs. renbetesområdet kring Idre finns fortfarande 1 djur kvar.
Ringde länstyrelsens telefonsvarare vid 13-tiden idag, då var jakten avblåst i området 1 och fem djur återstod i område 2. En timme senare var det ett nytt meddelande intalat på telefonsvararen där jakten var avblåst i område 1 och 2 med en överskjutning på 2 djur i södra området, snacka om att det går fort bara det blir lite nysnö.

Följ Lodjursjakten

För oss som är intresserade hur det går och var det skjuts lodjur har SVA en mycket bra uppdatering med ort, kön och i de flesta fall karta på de djur som fällts. Klicka här!
Som det verkar gå det si så där ute i landet med jakten, att det finns gott om lo bekräftas av många spårrapporter. Snöförhållandena är helt avgörande för en lyckad jakt och det är där skillnaden ligger hur bra det går, på många platser är det mycket snö vilket gör att det blir svårt att använda hundar och stora spårjobb måste göras på skidor, vilket inte är det lättaste.
Själv var jag ute på premiär dagen utan lyckat resultat, hade dagen innan observerat spår efter ett djur som var smart nog att försvinna efter en väg där skotrar och hästar efektivt suddat ut spåren.

RSS 2.0