Björntilldelningen 2009

243 björnar till hösten jakt, inga större förrändringar mot förra året. I Dalarna får vi lika som förra året dvs. 35 björnar.
Naturvårdsverket räknar med att det finns 3200 björnar i landet och riksdagens minimimål är 1000, ett ordentligt överskott, naturvårdsverket anser att årets jakt kommer att stoppa upp ökningen av björnar och ev. minska stammens storlek.........om detta kan vi tycka och tro vad vi vill.
Den 21 augusti kör vi igång, hoppas bara det inte blir lika varmt som förra året då stod jag på pass i bara t-shirt och svettades kl. 09.00 på morgonen, inga hundar orkar jobba i den värmen.

Länk till naturvårdsverkets press

Sommarvilan

Nu har sommar värmen kommit, inte mycket att göra åt. Vila på dagarna och köra sena motionsrundor med hundarna när solen sjunkit ner bakom grantopparna. Det skönaste med sommaren är att det för varje dag som solen sjunker kommer vi  en dag närmare jaktsäsongen och frost mornarna.
Var uppe vid stugan och slog gräsen en varm kväll och lyckades för en gångs skull få till en bild där stövaren står still!
obbe en sommarkväll

Björn jagar älg.

Hittade denna film på youtub. Det är en björn som jagar en ko med kalv i Vemdalen.
Filmen

Nya ordföranden har fattat

När Jägarnas riksförbund hade årstämma den gångna helgen valdes Solveig Larsson till ny ordförande.
Solveig säger till Dalarnas tidningar att hon citat:
- Jag vill istället att jägaren ska ses som en klimatsmart kulturbärare. En jägare som hämtar köttet i skogen belastar inte miljön mer än möjligen bilfärden till och från skogen.
Bra, äntligen någon som börjar snacka om de ekologiska och miljövänliga i jakten.

Vårjakt på bock

Snart drar jag iväg på vakjakt på vårbock och vildsvin. Har aldrig tidigare haft chansen att jaga vårbock, det ska bli roligt att prova detta, fast jag tror nog att det kommer att vara precis som att vaka på augustibock.
Hur som haver är det alltid roligt att prova nya jakter och framförallt nya jaktområden. På mina ordinarie marker finns det ännu inte vildsvin så även om jag varit på ett par gris jakter ska det bli skoj att även få chansen att vaka på gris. Kollade in väderkartan och inte blev jag särskilt glad, regn, regn och återigen regn. Jag får hoppas på uppehåll i skurarna så viltet kommer ut från grantätningarna för att beta, det brukar vara effektivt att sitta efter ett häftigt regn.

22 skytte i sommarkvällen

Det är ju fantastisk att komma hem kl 23.00 från skjutbanan, vilket skjutljus det är nu på kvällarna. Hade en mycket rolig kväll med 22:an, 3 timmar tokroligt skytte på löpande älg, attackerande björn och tokspringande hare. Med lite fantasi och roliga figurer kan en kväll med några kompisar och 22:an på skjutbanan bli hur bra som helst. Det bästa av allt är nog att skyttet blir rejält förbättrat till hösten.
Ta under dessa ljusa sommarkvällar tillfället i akt och "lek" lite på skjutbanan, och det bästa av allt, 22 skyttet kostnar ju knapp någonting.

Mammor/Pappor eller Honor/Hanar

Läste på Gunnar Glöersens blogg ett intressant inlägg om hur djuren imellanåt benäms med mamma, pappa & barn.
Jag har själv reagerat på detta, när jag var liten kunde mina föräldrar förklara vad en tjur var genom att säga att det är pappa till kalvarna. Det var aldrig snack om att gå till ladugården hos farmor och farfar och mata ko papporna.
Det är viktigt att vi förklarar för barnen vad tjur, hane, ko, hind, kalv osv. är för något men att vi i vuxnen ålder använder barnspråk när vi pratar om djur är bara löjligt och kanske en förklaring till att vi idag kommer längre ifrån djurens verklighet och inte riktigt vet hur vi ska benämna könen inom arterna.
Gunnar Glöersens blogg

EU-val och jakt

Då var Eu-valet till ända. Vad resultatet härifrån kommer att ge är kanske svårt att säga, det vi med säkerhet kan säga är att internet är viktigt, eller kanske den enda frågan vissa bryr sig om, iallafall om man utgår ifrån det fantastiska valresultatet som piratpartiet gjorde. Personligen vet jag inte riktigt vilka frågor det var vi röstade för och vad de politiska partierna ville driva i EU, det var mest snack om att det var viktigt att vi röstade och fanns med i Europa.
Vad gäller jakten vet vi att  i Europa är det ju inte så lätt att vara jägare, kanske inte friluftsmänniska överhuvudtaget, vi ska vara rädd om våran allemansrätt i Sverige.
Nu tror jag inte att resultatet från detta val kommer att påverka jaktbesluten mer än det redan gör idag. Men en sak som oroar mig är den starka frammarsch som de gröna partierna har i Europa, inte för att det värnar om miljön utan snarare att den erfarenheten jag har från det Svenska miljöpartiet är att dessa har många anhängare som är starkt kritiska till jakt.

Grillad fasanrulle

Hade lite fasan lår i frysen som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra av. Kom på detta recept till en "fasanrulle"
300g fasankött (renskuret från låren)
2 st äggulor
1 1/2 dl grädde
2 msk ströbröd
färska örter (salvia, timjan, rosmarin)
salt & peppar
Mixa sönder eller mal köttet. Ha i köttet, ströbröd, grädde och äggulorna i en bunke och blanda om. Hacka örterna grov och krydda i smeten med örter, salt och peppar. Låt den färdiga smeten vila i kyl i ca 1 timme. Forma sedan rullar med hjälp av plastfilm. Lägg de inplastade rullarna i en form och täck till hälften med vatten. Baka i ugn på 150 grader i ca 20 minuter, tills rullarna känns fasta. Ta ut och låt svalna. Ta bort plasten och skär till lagom stora bitar, grilla på bitarna så att de blir varma och får fin färg.
Servera gärna med kall kokt potatis som du lägger med lök och kryddor samt olivolja i foliepaket och sedan värmer du paketet på grillen. Gör gärna någon kallsås på yoghurt eller servera en bearnaise till detta.

Den här rätten går alldeles utmärkt att göra hemma och ta med till jaktstugan och bara ”värma” klar på grillen, enkelt att imponera på resten av jaktgänget


 Grillad fasanrulle

Björnjakt och hundar

Nu har Länstyrelsen i Jämtland dragit tillbaks sitt förslag om förbud mot drivande hundar vid björnjakt, allt enligt jakt &jägares nyhetssida. länk till artikel.
Förra sommaren var det polismyndigheten i Gävleborg som var ute och ville ha ett totalt förbud mot drivande hundar vid björnjakt. I båda fallen är det tjänstemän som sett trailer till filmerna Svensk Björnjakt med Rasmus Boström. Det konstiga är att tjänsteman lägger förslag utifrån vad de sett i filmer och utan vetenskapliga undersökningar. Rasmus Boström säger själv att han bjudit med tjänstemän att följa och se jakten på riktigt men ingen har kommit med.

Stövaren på utställning

Obbe på utställning

I söndags bar det av till bedömning av smålandsstövaren. han har nu precis passerat 1 år och ställdes ut som junior.
Riktigt roligt var att det var 4 st. smålandsstövare i juniorklassen, så många trodde jag inte det skulle vara. Nu råkade 3 st. även vara kullbröder och helt olika i utseendet.
Det man fascineras över är hur domaren ser och bedömer hundarna utifrån rasstandard, framtida jakt och bruks förmåga. Det är riktigt roligt att sitta och lyssna till domarens bedömningar och förklaringar till varför han dömer som han gör.
- Hur gick det då. Ett 2:a pris åkte vi hem med, faktiskt fick alla tre kullsyskon 2:a pris. Som helhet jag ganska nöjd och enligt publiken var det en "hård" domare, så ett 1:a pris kanske han kan få med en "snäll" domare.
Men nu skiter jag i utställande och fokuserar på jakten, han har ju visat gott intresse för räven!

 


RSS 2.0