Full Fart

Nu är det full fart på jaktsäsongen och inte blir det mycket skriver här! Grytjakten är igång, bockpremiären avklarad och i helgen var det björnpremiär. Jag har varit ute på alla dessa tre jakter men lyckan har väl inte varit den bästa, fortfarande är det bara en grävling på skottlistan. Jaktsäsongen har trots allt bara börjat och det blir många jaktdagar framöver, själv tycker jag inte att jaktstämmningen inställer sig riktigt förän frosten ligger på backen och löven kämpar sig kvar i björkarna, gula, röda och sedan sakta fallande bruna och torra.
Har ängnt mycket tid sista veckan att få ordning på jaktkretssens nya hemsida, kolla den gärna www.rattviksjakt.se

Blekingevargen!

Har följt med lite i dabatten kring den varg som vandrat ner till Blekinge och tagit sig några får. Jag blir faktiskt chockad över vad som händer, länstyrelsen i Blekinge och Kalmarlän tillstyrker skyddsjakt! Va, vi ska ha varg i Sverige och länstyrelserna är tillsynsmyndigheter, när det äntligen kommer en varg till den södra delen av landet ska den skjutas, den har tagit ett 40-tal får. Nej tack, länstyrelsen där nere får snabbt ta och rulla ut rovdjursstängsel och skydda fårbesättningarna. Samma sak hände när en varg dök upp i norrtäljetrakten, några får senare och vargen var död. Nu har Norrtälje trakten åter berikats med en varg denna från det "viktiga" reviret galven, hoppas den får stanna där.
Jag jagar i en kommun med 4 vargrevir och flertalet ensamvargar som springer omkring mellan reviren, när vi fått ta bort ett antal vargar då kan vi låta "södern" skjuta någon. Våra vargar tar också får fast fåren i Dalarna och värmland verkar inte ha samma värde.....tydligen.

Bock Premiär

Snart är den här, morgonen den 16 augusti BOCKPREMIÄREN. Ja, så hade jag skrivit för några är sedan i dag nöjer jag mig med att konstatera att det snärt är 16 augusti och sktiver bockjakt med små bokstäver. Varför denna ändrade inställning till en trevlig och intressant jaktpremiär, svaret är enkelt, inte många bockar att jaga längre. När jag för 15 år sedan gick ut på min första bockjakt bultade hjärtat av spänning och sensommarkvällens lugn bröts med jämna mellanrum av smällar från bockjägares studsare, idag får man ringa runt till alla jaktkamraterna dagen efter och höra om någon sett till något vilt över huvud taget. Varför är det så lite bock då! Tja svaret är kanske inte busenkelt men en sak är säker lodjur, vargar och mängder av rödröv gör sitt till på skogen.
Men, nog ska jag i alla fall ta en liten sväng till bockmarkerna mitt i Dalarna om inte annat kanske det dyker upp någon oförsiktig räv.

Inställning till jakt!

Gick igenom lite material och hittade en Sifo undersökning från 1998, om svenskarnas inställning till jakt. Undersökningen må ha 10 år på nacken men den är ändå intressant och jag tror inte att den stora massan av svenskar har ändrat inställning så mycket sedan undersökningen.
Positiva till jakt         34%
Kan acceptera jakt  45%
Tveksamma till jakt 11%
Negativa till jakt          8%
Vet ej                            3%
Intressanta siffror med tanke på hur liten procenten måste vara av människor som skriver så mycket negativa insändare och inlägg mot jakten.

Nu är det säsog

Jaha, då var premiären klar dvs. grävlig och räv jakten startade i lördag. Självklart spenderades hela helgen i skog och mark med lite paus på sofflocket i stugan mellan varven. Jakten gick hyggligt och jag fick skjuta en grytgrävling för kompisens terrier på premiärmorgonen, natten ägnades åt att lyssna till stövarens drev på en räv. Det här blir stövarens första säsong och det verkar lovande även om man får vara extra försiktig på hur man släpper han då jaktlusten är extrem och allt drivbart verkar vara intressant men det ska nog ordna till sig under hösten.
För övrig verkar det vara full fart på vargarna i vårat land, rapporterna strömmar in om tagna får och vandringsvargar mot sydligare breddgrader. Här i Dalarna har vi redan haft alla bekymmer i några år och vi delar gladerligen med oss.
 

RSS 2.0