Nya Rovdjurspropositionen

Idag pressenterade miljöministerna nya rovdjurspropositionen, det verkar som våra styrande politiker äntligen fattat att vi har mycket starka och bra växande rovdjursstammar.
Miljöministerna sade tydligt att Sverige haft en mycket stor tillväxt av rovdjursstammar där både björn och varg har en av världens högsta tillväxttakter.
Miljöministern meddelarde att vargjakt kommer att bli aktuell redan till vintern och målet med vargstammen är inte längre antalet vargar utan den genetiska kvaliteten. Detta innebär att stamman skall hållas på 210 individer och att det istället sätts in åtgärder för att underlätt invandring av varg, även inplantering skulle kunna bli aktuell men det är inte ett första alternativ.
Vargstammen kommer att utvärderas igen den 1 juli 2012, fram till dess gäller alltså dagens beslut.
De övriga rovdjursstammarna har en bra status där Björnstammen nu beräknas vara 3000 individer och det nationella målet är 1000 individer. Lodjuren har en bra tillväxt i hela sverige utom i den södra delen och miljöministerna flaggade för en minskning av lodjursstammen i de delar av Sverige där vargstammen beräknas växa mer. Järv och Kungsörn har en mycket bra utveckling men ännu är ingen jakt att vänta där.
Propositionen innebär även att Sverige delas in i tre förvaltningsområden där Länstyrelsen fattar beslut om jakt efter direktiv från Naturvårdsverket.

Vargjakt vintern 09/10

Det kanske kan bli så, idag sade Miljöministern Andreas Carlgren i en Eko-intervju att det regeringen kommer att föreslå både lokalt bestämmande över de stora rovdjuren samt möjlighet till licensjakt på till exempel varg.
– Det är viktigt att människor känner att de livskraftiga rovdjursstammarna i Sverige samtidigt kan leva på villkor som är goda för människorna som är berörda, sade Carlgren till Ekot.
Detta står att läsa på jakt & jägares hemsida idag.
För två veckor sedan pratade jag med en lokal politiker som träffat Carlgren och han antyde då precis detta, kanske har vi idag politiker som förståt att vargstammen växer och mår bra!
Själv tycker jag att det är bra att det blir jakt på varg då kanske den värsta "skit" debatten kring vargen lägger sig. För den som kommer ihåg hur det var innan vi fick jakt på björn, då var det ett himmla debatterande hit och dit, men efter några år med jakt så har den debatten blivt tyst och björnstammen har det bra.

Ersättning vid eftersök

Igår pressenterade Jordbruksministern, Eskil Erlandsson ett förslag om ersättningar för eftersök. Äntligen har politikerna fattat att eftersöksjägarna gör stora ideella insattser, främst i trafiken. Eskil sade att vid rovdjur kunde det blir ca 1500 kronor för ett eftersök i övrigt pressiserade han inga summor. Det är inte summan som är viktig, det är att vi äntligen uppmärksammas med en ersättning. Framför allt är det vid eftersök på rovdjur viktigt med ersättning och där tycker jag att den ska vara ordentlig, det ställs stora krav på rätt hundar och tuffa hundförare samtidigt måste man oftast vara flera. Ett annat förslag var att underlätt för eftersöks jägaren att gå in på annans marker vilket är mycket bra, där behövs det bara vara en efteranmällningsplikt till jakträttsinehavaren så att denne vet att ett eftersök skett och eventuellt djuret avlivats på dennes område.
Personligen tycker jag att när ersättningsförslaget går igenom skall det samtidigt ställas krav om utbildning och godkännande av hundar. Allt för att göra eftersök effektivare och bättre, vi har många extremt duktiga hundar och förare i våra jaktlag, se till att det blir dessa som gör eftersöken och får ersättning för allt arbete.

Vilt på webben

För ett tag sedan hittade jag en länk till en webbkamer i Estland som filmade en foderplats. På den foderplatsen såg jag vildsvin, mårdhundar, rävar och ett antal olika fåglar. Nu har jägarförbundet insirerats och fixat till en webbkamera som sänder från en foderplats någonstans i mellan Sverige. Kameran lovar gott där den är placerad med utsikt över ett viltvatten.
Nu kan vi låtsas att vi sitter och vakar hemma i soffan med en kopp kaffe, bra tidsfördriv om möjligheten att bege sig ut i skogen skylle vara begränsad någon kväll.
Klicka på länken kamera

RSS 2.0