Skyddsjakt på varg i Roslagen

Nedan följer en kopia på naturvårdsverkets PRESSMEDDELANDE 2008-11-06 då beslut fattats om skyddsjakt på den varg som härjat i roslagen, jag som trodde att det krävdes starkare argument för skyddsjakt på varg och då framför allt på en varg i ytterkant av utbredningsområdet. Det bör vara av yttersta vikt att denna varg etablerar revir i detta område då målet för vargens utbredning är hela Sverige (utom renbets området).

Naturvårdsverket har gett klartecken för skyddsjakt på en varg som angripit får vid sex tillfällen i Roslagen. Vargen har rört sig mellan Åkersberga och Norrtälje.

De första angreppen skedde i augusti och därefter har det varit några veckor mellan varje angrepp.

Det är gott om fårbesättningar i området och det är svårt att snabbt ordna förebyggande insatser för alla. Det tar tid att förse fårhagarna med rovdjursavvisande stängsel. 

– Det måste vara möjligt att ha varg även i trakter med många fårbesättningar. Alla vargar river inte får och det går att förebygga skador genom till exempel rovdjursavvisande stängsel. Men i det här fallet bedömer Naturvårdsverket att skyddsjakt ska beviljas, eftersom det inte är möjligt att på kort sikt förebygga skadorna i området, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Länsstyrelsen och Viltskadecenter anser att skyddsjakt bör beviljas.

Vargstammens utveckling i Sverige hotas inte av skyddsjakt på en skadegörande varg. Preliminära siffror tyder på att riksdagens etappmål för varg kan nås i år. Hittills har spår av 16 föryngringar, valpkullar, säkrats.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0