Nya jakthundar

Med jämna mellan rum dyker det upp någon ny jakthunds ras i Sverige oftast i samband med att jakt blir lovlig på tidigare fredat vilt eller när en viltstam ökar kraftigt och därmed jakten på detta vilt. Den senaste i raden av ”nya” raser som snabbt blivit populära för sina egenskaper är Plotthunden, en nordamerikans björnspecialist.

Tyvärr uppstår det alltid samma problem när nya raser dyker upp i svenska skogar, det dyker lika snabbt upp lycksökare som kör igång avel på allt material av rasen, tveksamma egenskaper hos en individ blundar man för – den är ju av rätt ras! Vi har tidigare sett detta på flera raser som introducerats i de Svenska jaktmarkerna, Laikan, Slovensky kopov, basset raserna bla.

Nu är det inte så att jag är emot nya hundraser, nej snarare tvärt om. Nya raser tillför oftast nya sätt att jaga våra olika vilt. Den första importen av rasen är väl utvald av en entusiastisk jägare som upptäckt och utforskat denna ras, den gör entré i svenska skogar och visar fantastiska egenskaper och hyllas för dessa. Intresset för den nya rasen blir enormt och importörerna blir fler. Det är här problemet uppstår, nu ska det fram nya hundar och valpkullar planeras medan köparna står i kö. Avel inriktar sig mest på att få fram valpar av aktuell ras inte vad som pressteras i skogen och helt plötsligt börjar det dyka upp helt odugliga eller i bästa fall halv okej hundar av rasen allt på grund av oseriösa uppfödare som ser en chans att tjäna en slant på denna nya ras. Idag vet vi att Laikan är en god allround hund med super fina ståndegenskaper men vi vet också att det finns odugliga jakthundar inom rasen precis som inom de redan etablerade raserna i den Svenska jakten. Bara för att det är en ny ras innebär inte detta att alla individer har de jaktegenskaper den från början importerades för. Låt oss hoppas och tro att Plotten skall klara sig från detta öde, men tyvärr verkar karusellen redan vara igång även med denna ras. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0