Nya Rovdjurspropositionen

Idag pressenterade miljöministerna nya rovdjurspropositionen, det verkar som våra styrande politiker äntligen fattat att vi har mycket starka och bra växande rovdjursstammar.
Miljöministerna sade tydligt att Sverige haft en mycket stor tillväxt av rovdjursstammar där både björn och varg har en av världens högsta tillväxttakter.
Miljöministern meddelarde att vargjakt kommer att bli aktuell redan till vintern och målet med vargstammen är inte längre antalet vargar utan den genetiska kvaliteten. Detta innebär att stamman skall hållas på 210 individer och att det istället sätts in åtgärder för att underlätt invandring av varg, även inplantering skulle kunna bli aktuell men det är inte ett första alternativ.
Vargstammen kommer att utvärderas igen den 1 juli 2012, fram till dess gäller alltså dagens beslut.
De övriga rovdjursstammarna har en bra status där Björnstammen nu beräknas vara 3000 individer och det nationella målet är 1000 individer. Lodjuren har en bra tillväxt i hela sverige utom i den södra delen och miljöministerna flaggade för en minskning av lodjursstammen i de delar av Sverige där vargstammen beräknas växa mer. Järv och Kungsörn har en mycket bra utveckling men ännu är ingen jakt att vänta där.
Propositionen innebär även att Sverige delas in i tre förvaltningsområden där Länstyrelsen fattar beslut om jakt efter direktiv från Naturvårdsverket.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0