Vargattack på stövare!

Idag attackerade vargen/vargarna i Siljansringen reviret en stövare mellan Mora och Orsa, stövaren överlevde attacken men är enligt vad jag fått veta illa skadad. För 10 dagar sedan attackerades en gråhund vid Ickholmen utanför Rättvik, fågelvägen är det inte många mil mellan de båda platserna som ligger inom Siljansringens revir. Enligt uppgifter som nu sammanställts har detta revir rivit runt 100 får, detta måste var nog för att besluta om jakt med tanke på vad som låg till grund för skyddsjakten på Roslagsvargen.


Roslagsvargen skjuten

Roslagsvargen, bild: Länstyrelsen, stockholm
Roslagsvargen Bild: Länstyrelsen Stockholm

Idag blev den skjuten, den varg som utgjorde östra fronten för vargens utbredningsområde. Det var en ung tik som sköts efter en som det verkar ganska enkel jakt på nysnö. Jag vet inte vad jag anser om denna skyddsjakt, jag anser att alla rovdjur som attackerar tamdjur skall avlivas. Samtidigt kan jag inte låta bli att irritera mig över den rovdjurspolitik som bedrivs idag med som det ibland kan kännas, ett enda mål, förstör allt vad jakt heter ute i glesbygderna. Jag har haft förmånen att vara med på jakter i Mälardalen och är det någonstans det finns bytes djur så det räcker till den önskade vargstammen så är det där, i Dalarna där jag jagar minskar avskjutningarna på älg & rådjur dramatiskt.  

Jägarförbundet kräver utvärdering

Läser följande i lokal dagstidning:

"Vargstammens effekter bör genast utvärderas. Det menar Svenska Jägareförbundet i ett brev till miljödepartementet. Bakgrunden är de inventeringar som visat att det fötts 19-20 vargkullar. Därmed har man nått det riksdagsbeslut från 2001 om ett etappmål om 20 föryngringar. Riksdagen beslutade då också att när etappmålet uppnåtts ska en grundlig utvärdering av vargförekomstens effekter genomföras."

Den rovdjursutredning som gjordes senast föreslog att ”frysa” stammen vid etappmålet, låt oss göra så under tiden en ny utvärdering genomför. Jägarförbundet är återigen ute och pillar på vargfrågan utan att stöta sig med politikerna…. Tuffa till er någon gång, Torsten Mörner!

Förhalande av beslut!

Nu har han uttalat sig, miljöminister Andreas Carlgren - Det blir ingen vargjakt denna vinter. Carlgren hänvisar till ytterligare utredningar, jag som trodde att det redan var en utredning gjord!  Tyvärr upprepar sig myndigheternas hanterande av jaktfrågor igen, ett förhalande som alltid slutar i förvåning när det visar sig att stammarna är mycket större än man hela tiden hävdat. Det hände med älgen på 80-talet, björnen på 90-talet och nu är det varg och lodjurs tur. Varför är det så svårt för myndigheter att lyssna på jägare och skogsfolk. Av någon outgrundlig anledning skall det hela tiden tillsättas nya utredningar och inga beslut fattas, detta bevisar bara en sak – Våra politiker vågar inte fatta beslut och ta debatt utan skyddar sig hela tiden med nya utredningar.


Tur att det finns jaktkompisar!

Två björnattacker har rapporterats av medierna under den gångna helgen. Tror tyvärr att detta kommer att bli en årlig historia vid denna tidpunkt på året, björnen ska sova och våra jakthundar som skall jaga både björn och älg råkar hitta björnens ide under efterjakterna på älg. Läste för övrigt i rapporteringen om att räddningspersonalen inte vågade sig fram, tur då att det finns jaktkompisar som vågar. Med anledning av detta vill jag tipsa räddningstjänst och polis om att gå ut med en officiell förfrågan till jägarna, vill ni mot rimlig ersättning ställa upp som ”bodygards” vid olyckor förorsakade av rovvilt, nästa gång kanske det inte finns någon jaktkompis i närheten!


Telefon haren

Stryker kopplet på Tulo, tax/drevern och upptaget låter inte vänta på sig. Nästan omgående är drevet i full gång med härliga bukter, det dröjer inte länge innan get och killing kommer i pass men killingen placerar sig så att skott inte är att fundera på. Så fortsätter de närmaste timmarna, dreven snurrar runt mig hela tiden men skottlägena lyser med sin frånvaro. Efter två timmar lyckas djuren lura Tulo totalt och ett lång tappt uppstår. Jag beslutar mig då för att det är lika bra att försöka få något gjort på jobbet även denna dag, det är ju trots allt bara fredag. På väg fram mot tapptplatsen för att koppla Tulo så river han i igen och drevet drar iväg några hundra meter, då ringer telefonen och jag beslutar att svara, planen var ändå att åka hem. En event arrangör vill boka in ett planeringsmöte och vi pratar på några minuter när helt plötsligt en hare kommer springande rakt i mot mig.

-          Ursäkta ett ögonblick, sedan lyfter jag kombin och haren slår i backen.

-          Vad är det som händer hör jag i luren, hoppsan det var bara en hare svarar jag.

Minuten senare kommer Tulo i drevlöpan, han hade lyckats få upp en hare när han letade efter rådjuren.

Så kom ihåg jägare ute i stugorna, ha alltid eldkvasten i beredskap!


Bockjakt

Denna bock fina bock lyckades jag fälla i november 2006.

Varför sitter vi där under varma augustikvällar med fästingar, mygg och annat flygande otyg som bara irriterar och väntar i timmar på att bocken skall visa sig! Det är nu bocken skall tas, sena november eftermiddagar timmen innan mörkret lägger sig. Visst, jag har själv setat där med mygg runt ögonen och svetten rinnande ner för ryggen efter att ha smugit mig fram över en blöt myr till den där magiska tallkullen där det alltid brukar husera någon bock. När det gått en timme börjar klockan komma fram allt tätare och det enda som snurrar i huvudet är, kom fram någon gång så jag får gå hem.

Jag har slutat med augusti bockarna, nu det är november bockar som gäller. När den första snön kommit singlande ner sitter jag där vid välkända betesplatser timmen före mörkrets inbrott utan mygg och annat krypande elände, mysandes med långkalsonger och varma vantar. Resultatet brukar inte vänta på sig.


Skyddsjakt på våra Rovdjur

Naturvårdsverket har avslagit en ansökan om skyddsjakt på en varg som vid flera tillfällen visat sig i Lindesnäs, Dalarna. Vargen har uppträtt oskyggt och vandrat runt på villatomter, att det blev avslag var kanske inte så konstigt då vargen inte gjort någon skada ännu. Vad som däremot känns fel är att skyddsjakt beviljas på en varg i Roslagen med motiveringen att det finns många får besättningar i området och att ”det inte är möjligt att på kort sikt förebygga skadorna i området”. Hur skyddar man barn och husdjur i Lindesnäs?

Jag tycker att myndigheterna omgående lägger ett lagförslag där våra stora rovdjur som uppträder på tomt eller inom tätbebyggt område automatiskt får skjutas så länge de är inom berörda området. Detta kommer att skapa en stor acceptans för rovdjuren samt förstärka det skygga beteendet dessa djur skall ha.


Skyddsjakt på varg i Roslagen

Nedan följer en kopia på naturvårdsverkets PRESSMEDDELANDE 2008-11-06 då beslut fattats om skyddsjakt på den varg som härjat i roslagen, jag som trodde att det krävdes starkare argument för skyddsjakt på varg och då framför allt på en varg i ytterkant av utbredningsområdet. Det bör vara av yttersta vikt att denna varg etablerar revir i detta område då målet för vargens utbredning är hela Sverige (utom renbets området).

Naturvårdsverket har gett klartecken för skyddsjakt på en varg som angripit får vid sex tillfällen i Roslagen. Vargen har rört sig mellan Åkersberga och Norrtälje.

De första angreppen skedde i augusti och därefter har det varit några veckor mellan varje angrepp.

Det är gott om fårbesättningar i området och det är svårt att snabbt ordna förebyggande insatser för alla. Det tar tid att förse fårhagarna med rovdjursavvisande stängsel. 

– Det måste vara möjligt att ha varg även i trakter med många fårbesättningar. Alla vargar river inte får och det går att förebygga skador genom till exempel rovdjursavvisande stängsel. Men i det här fallet bedömer Naturvårdsverket att skyddsjakt ska beviljas, eftersom det inte är möjligt att på kort sikt förebygga skadorna i området, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Länsstyrelsen och Viltskadecenter anser att skyddsjakt bör beviljas.

Vargstammens utveckling i Sverige hotas inte av skyddsjakt på en skadegörande varg. Preliminära siffror tyder på att riksdagens etappmål för varg kan nås i år. Hittills har spår av 16 föryngringar, valpkullar, säkrats.


Garmin Astro 220 Nordic

Nu har den äntligen kommit, min Garmin astro 220 nordic. Ska bli mycket spännande att få testa denna "live". De som jagat med den amerikanska varianten har varit mycket positiva till denna pejl. Jag har dock fått både positiva och negativa rapporter från dem som redan hunnit få och testa Nordic under praktisk jakt, nu ska det bli spännande att själv få testa den. Återkommer efter helgen med en rapport.


Varg på marken!

Lördag den 1 november samlades vi några hängivna småviltsjägare tillsammans med ungdomar för att jaga. Det var årets första riktiga vinterdag med några centimeter snö och otroliga 10 minusgrader, klarblå himmel och en stigande sol som lovade en vacker jaktdag. Passskyttar skickades ut och kopplen ströks då telefonen ringer, gråben finns på marken! Snabba beslut om att koppla hundar togs. Tur då att vedkorgen var välfylld och korvarna många i matkorgen, det blev en trevligt stund vid
elden iallafall.

RSS 2.0